Proiecție de film în Cetatea Ineului în fiecare sâmbătă seara în perioada 11.08 – 09.09!

Și în acest an iubitorii de film și proiecții cinematografice pot să vizioneze filme celebre în Cetatea Ineului în fiecare sâmbătă seara timp de șase weekend-uri. În luna August programul de film începe de la ora 22:00, iar în luna Septembrie programul de film începe la ora 21:00 pentru că ziua devine mai scurtă, fiind deja toamnă. 

Prima proiecție din acestă sâmbătă prezintă filmul ” A Royal Affair”  tradus în limba română “O afacere regală”, desi traducerea corectă ar fi fost “O aventură regală”. Și încă una cu adevarat regală. Filmul descrie intr-o maniera eleganta o pagina din istoria Danemarcei la fel de celebra precum razboiul nostru de independență. Filmul începe înfățișând-o pe prea tanara regină Caroline Mathilde scriindu-și deja memoriile, sub forma unei scrisori către ai sai copii, si continuă prezentand aceste memorii.

”Caroline Mathilde a fost cel mai mic copil al lui Frederick, Print de Wales si al Printesei Augusta de Saxa-Gotha si la varsta de 15 ani a parasit Marea Britanie pentru a se casatori cu varul sau, Christian al VII-lea al Danemarcei, ce suferea de o boala psihica grava, dar nediagnosticata in film, iar in istorie prezumata a fi schizofrenie. Soarta face in asa fel incat regina sa se indragosteasca de mintea si mai apoi de trupul celui prin care va reusi sa-si impuna pentru o scurta perioada infloritoare vederile liberale, regina fiind inainte de toate o femeie nu doar instruita, ci chiar inteligenta. Episodul din istoria Danemarcei despre care vorbim este plasat in plina epoca a iluminismului, insa Danemarca inca era la acel moment o tara a preotimii.

   Firul povestii il veti descoperi singuri, insa va asigur ca veti fi captivati de jocul actorilor. Am spus-o si o repet, actorii non hollywoodieni sunt adevarate revelatii. Mie mi-a placut extrem de mult actrita ce a interpretat-o pe regina Caroline Mathilde, suedeza Alicia Vikander. Prin gratia si naturaletea cu care a interpretat-o pe regina, celebra aventura regala mi-a parut o eleganta poveste de dragoste, si nicidecum o chestiune vulgara si frivola, cum este de cele mai multe ori un adulter. Distributia este completata de Madds Mikkelsen, deja celebru si in afara granitelor tarii sale, Danemarca, iar danezul Mikkel Boe Følsgaard, cel ce-l interpreteaza pe regele Christian, desi era doar un student la teatru cand s-a turnat acest film, a primit Ursul de Aur pentru interpretare in 2013, filmul aparand in 2012.

   Este adevarat ca nu e o aparitie recenta, dar fiind un film non-hollywoodian nu a fost indeajuns promovat in Romania, desi a rulat in cateva cinematografe, insa il puteti gasi oricand pe site-urile de profil. Si va recomand sa-l cautati, pentru ca nu de pomana a fost nominalizat pentru premiile Oscar si Globul de Aur la categoria cel mai bun film strain, si nu de pomana a castigat un premiu de interpretare la Berlin, precum si Ursul de Aur pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, din echipa de productie face parte nu mai putin celebrul Lars von Trier. Desi acesta ne-a obisnuit cu un cu totul alt gen de filme, “A Royal Affair” ramane eleganta poveste a unei idile cu titlu regal.”

Sursă descriere film http://www.raftulcuidei.ro/royal-affair-sau-eleganta-unei-aventuri-regale/