PROGRAMUL ”ȘCOLI-AMBASADOR ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN” LA COLEGIUL ”MIHAI VITEAZUL” INEU

În cadrul Programului „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) , echipa din cadrul Colegiului Mihai Viteazul din Ineu, formată din: Ambasadori seniori: Prof. Cleopatra ARDELEAN – profesor coordonator, Prof. Cristina PREDA, Prof. Mihaela ANCUȚA, Prof. Sorin NEMEȘ, Prof. Darian BERARIU și Prof. Alexandru CHIȘ, are în vedere familiarizarea elevilor de liceu și celor din școlile profesionale provenind din medii educaționale, sociale și geografice diferite, cu democrația parlamentară europeană, rolul Parlamentului European și valorile europene.

Acest program le oferă elevilor oportunitatea de a-și conștientiza și înțelege drepturile, în calitate de cetățeni ai UE, de a cunoaște modul în care pot participa într-un mod activ la viața democratică a Uniunii Europene.

În cadrul rețelei Școlilor-ambasador, există un număr de circa 1500 de școli certificate, aceasta oferind o importantă ocazie a schimbului de bune practici în implementarea programului. Totodată, 3700 de cadre didactice au fost numite ambasadori-seniori și aproape 23.000 de elevi, ambasadori-juniori, rețeaua oferind școlilor numeroase activități organizate de către Parlamentul European, birourile acestuia sau prin diferiți parteneri instituționali.

Pe de altă parte, liceele pot beneficia de contactul cu organizațiile societății civile, cu diferite instituții europene, naționale dar și locale.

În ceea ce privește paleta de activități specifice acestui program, profesorilor le revine rolul de a organiza diverse lecții, jocuri de rol sau teste despre democrația parlamentară europeană, cu ajutorul materialelor didactice interactive, ce cuprind informații generale despre UE și Parlamentul European, formând acele competențe  democratice, participative.

Împreună cu elevii, se va crea un punct informativ UE, se vor organiza evenimente cu ocazia Zilei Europei și un conținut pe o platformă socială.

Referitor la acreditare și recompense, la sfârșitul fiecărui an, activitățile care au fost implementate vor fi evaluate, colegiul nostru primind certificatul de Școală-ambasador, iar ambasadorilor-seniori și juniori le vor fi  înmânate certificate, aceștia având posibilitatea de a participa la sesiuni Euroscola, în orașele Strasbourg sau Bruxelles.

 

Prof. Mihaela Georgia Ancuța

Colegiul ” Mihai Viteazul”  Ineu