Primarul Orașului Ineu – Abrudan Calin a participat în Ungaria, la Budapesta, la un Simpozion pe tema descoperirilor arheologice din Cetatea Ineului – 11.12.2019

Conferință organizată în perioada 11.12.2019, la Budapesta, despre descoperirea unor componente arhitectonice, care au fost reutilizate la edificarea cetăţii Ineu de la începutul secolului al XVI-lea.

„Cercetările arheologice și de paramanet prilejuite de proiectul de restaurare a cetății Ineului au atras deja atenția specialiștilor și nu numai. Descoperirea unor componente arhitectonice reutilizate la edificarea cetății de la începutul secolului al XVI-lea vin să confirme importanța mănăstirii lui Dionisie, localizată în hotarul estic al Ineului. La zestrea de piese romanice provenite cel mai probabil din această mănăstire, de certă valoare artistică și stilistică, se adaugă componente din alte edificii pomenite de documentele vremii în Ineul medieval, ce pot fi atribuite stilului gotic sau renascentist.
În colaborare cu Primăria orașului Ineu și cu sprijinul Complexului Muzeal Arad și al Fundației Teleki László s-a luat decizia organizării unor întâlniri de lucru care au adus laolaltă specialiști în domeniu pentru o mai atentă analiză a componentelor arhitectonice descoperite în cetatea Ineului.

În acest sens în data de 5 decembrie a avut loc o primă întâlnire, care a demarat chiar de la Ineu, cu o vizită la Cetate și s-a încheiat la muzeul din Arad, unde au fost analizate toate aceste componente arhitectonice.

Încununarea acestui demers urmează să se materialize prin organizarea unui mic simpozion dedicat doar descoperirilor de la Ineu, organizat în data de 11 decembrie la Budapesta.

Participanti:
Tibor Kollar (reprezentant Fundatia Teleki László Budapest)
Bogdan Blaga (manager CMA Arad)
Florin Marginean (arheolog CMA Arad)
Attila Weisz (istoric de arta UBB Cluj Napoca)
Zsolt Kovacs (istoric de arta UBB Cluj Napoca)
Zsolt Csok (arheolog MNIT Cluj Napoca)
Melinda Kerestes (masterand, UBB Cluj Napoca)

Béla Zsolt Szakács (Pázmány Catholic Univ. Budapest)
Imre Takács (ELTE Bp. Univ.)
Ernő Marosi (ex VP of Hu Acad. of Science)
Géza Entz (former president of the HU Heritage Protection Office)
Szabolcs Wekerle (media manager of the Found. Teleki)
Attila Mudrák (photographer)
Gábor Földváry (Prime Minister’s Office, Ministerial Comissioner responsible for heritage protection)„

Sursă facebook/Complexul Muzeal Arad (6 Decembrie, ora 09:15)

Sursă foto facebook Melinda Gabriela Keresztes