Cetatea Ineului a prins viață în data de 08.09.2019 odată cu deschiderea Festivalului Surechiului, Plimezului și a Meșterilor Populari, ajuns la cea de a VI – a ediție. Încă dis de dimineață a ineuancele, harnice foc, s-au trezit cu noaptea în cap și au pomnit prunele bistrițe din care se face plimezul. Strugurii au fost culeși sâmbătă din Dealul Viilor și totul s-a pregătit în detaliu pentru ca mustul să curgă. La ora 10:00 s-a pus căldarea de alamă pe foc, în groapa pregătită special pentru fiertul plimezului având la bază o inginerie autohtonă – o mică uzină – prin care sistemul de fierbere este pur și simplu săpat direct în pământ. Pentru ca să nu se „afume”, adică să nu se prindă (dulceața) plimezul de fundul căldării, două persoane trebuie să învârtă ( „să mestece”) pe tot parcursul fierberii, fără oprire. Timpul de fierbere în care mustul de prune ( consistența de lichid) se îngroașă ( prin evaporarea apei) este cuprins între 8 și 10 ore. Acesta se păstra pe vremuri în oale de pământ, acestea fiind sigilate la gură cu unsoare de porc/untură, peste care se punea un ziar, ca protecție împotriva muștelor. Plimezul nu conține zahăr, aditivi sau conservanți ci este un produs rezultat fierberea prunelor bistrițe! Și cam atâta… pe lângă muzică, joc și băbălugile care speriau lumea, noaptea pe întuneric, spre deliciul celor care lucrau, acest moment fiind binevenit după atâtea ore de învârtit în căldarea cu plimez. Că fără băbălugi, ziceau bătrânii că se strică plimezul…
Surechiul la Ineu începea odată cu coacerea strugurilor, acest timp putea fi scurtat sau prelungit datorită sezonului: dacă era unul ploios se prelungea cu 2, 3 săptămâni pentru că strugurii nu erau copți – lipsea căldura, iar dacă era secetă strugurii se pârguiesc mai repede. Cociile mergeau în deal încărcate cu merinde și oameni pentru cules dimineața, în special la sfârșit de săptămână, pentru că în rest se lucra. Acolo se pregătea masa la cei care participau la Surechi – termen folosit în mod special pentru culesul viei! Apa se ducea din Canalul Morilor în uăluri de sticlă ce erau îmbrăcate în împletituri de nuiele, pentru că așa erau protejate la șocuri și țineau răcoare, menținând apa rece. Strugurii erau culeși și storși fie călcați în picioare – la propriu, de tineri, fie cu storcătorul – metodă aplicată mai recent. Ineuanii se veseleau, împletind munca cu bucuria! Mustul se punea la fermentat, urmând să se transforme în vin, în pivnițele din Dealul Viilor!
Vizitatorii au depănat amintiri ale acelor vremuri, au băut câte un pahar de must proaspăt stors și au degustat plimez. Deasemenea croampele (cartofii) și ceapa coaptă pe jar le-au stârnit simțurile și amintirile ineuanilor.
La acest festival ne-am adus aminte de păstrarea acestor tradiții locale, avându-i aproape pe Meșterii Populari care și-au prezentat creațiile și produsele tradiționale autohtone, create cu mâna lor. A avut loc și Vernisajul „Gânduri în culori” la care a participat primarul Orașului Ineu – Călin Ilie Abrudan și domnul profesor Ioan Kett Groza, având și un cuvânt de înțelepciune pentru cei prezenți.
Un moment cu totul aparte a fost acordarea titlului de cetățean de onoare al Orașului Ineu domnului profesor Mihail Gănescu, cel care este un ambasador al Ineului, promovând Orașul Ineu, comunitatea, valorile și tradițiile ineuane prin poeziile domniei sale cuprinse în cele 6 volume.
Deasemenea Asociația Pentru Promovarea Istoriei și Artei Medievale „Lupus Dacus” reprezentată de Andrei Moț au adus în atenția publicului expoziție în care s-au prezentat armuri, arme de luptă, instrumente de tortură, arme de foc. Doritorii au putut să participe la un Tir cu Arcul în parcul Cetății Ineului. Evenimentul s-a înheiat cu un concert de muzică medievală.
Acest eveniment a fost o reușită pentru administrația publică locală, fiind o premieră pentru Cetatea Ineului în a organiza un astfel de festival ce are un caracter medieval.
Mulțumim și reprezentanților autorităților publice locale și județene care ne-au vizitat și au dorit să fie alături de noi la acest eveniment: senator Ioan Cristina, consilier județean Urzică Cristian, primari și viceprimari din Județul Arad.
Vă mulțumim pentru participare și vă dorim să vă bucurați de momentele surprinse în imagini!
Primarul Orașului Ineu – Călin Ilie Abrudan
Viceprimarul Orașului Ineu – Ionel Alb
Consiliul Local