Democrația Digitală 2.0, Erasmus+

Schimburile de tineri -Youth Exchanges-, cofinanțate prin programul Erasmus+, oferă tinerilor din Uniunea Europeană șansa de a se întâlni pentru a participa la un program de învățare bazat pe educația non-formală.
ONG-ul ‘Asociația Tinerilor cu Inițiativă Civică’ (ATIC) a fost reprezentat de cinci tineri care au participat la proiectul ‘Democrația Digitală 2.0’ ce s-a desfășurat în Franța în decembrie 2020. Proiectul a reunit tineri din Franța, România, Bulgaria, Spania, Grecia și Germania care au folosit principiul cetățeniei europene pentru a promova diferite inițiative civice prin care să se asigure transparența și colaborarea dintre tineri și consiliile locale, guvern și Parlamentul European. În timpul proiectului, participanții au luat parte la diferite ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, simulări și activități în aer liber prin care s-a subliniat importanța implicării tinerilor în susținerea principiilor unui stat democrat modern.
De asemenea, proiectul a evidențiat folosirea mediului online pentru comunicare, mediu atat de îndrăgit de tinerii de pretutindeni. Astfel, trecerea din mediul online, care oferă o anumită anonimitate, în mediul real se poate realiza prin alegerea unor reprezentanți din rândul tinerilor sau crearea unui ONG la nivel local prin care tinerii să poată dialoga și acționa prin diferite proiecte cu sprijinul administrației locale, naționale și europene.
Programul Erasmus+ presupune implicare și oferă lucrătorilor de tineret oportunități de dezvoltare profesională și circumstanțe care favorizează cunoașterea diversității culturale europene.

Youth Leader, Cleopatra ARDELEAN
Colegiul ‚Mihai Viteazul’ Ineu