De la Teorie la Practică Erasmus+, 9 Martie 2020

A patra mobilitate a proiectului ‘De la Teorie la Practică’ a avut loc în orașul Samsun din Turcia în perioada 17-22 februarie 2020. Colegiul Mihai Viteazul Ineu a fost reprezentat de profesorii Cleopatra Ardelean și Cristina Preda și de elevii Tara Tripa, Beatrice Nagy, Stefan Faur, Cristian Turcan, Alex Hapsa, Luca Costut și Marian Tripon.

Agenda de lucru a acestei mobilități s-a centrat pe activități variate prin care elevii din România împreună cu cei din Italia, Turcia, Grecia și Portugalia și-au dezvoltat deprinderile de viață și cele lingvistice. În deschidere, fiecare delegație și-a prezentat cultura și civilizația, iar orașul și zona industrială Ineu au fost prezentate de elevii noștri, precum și oportunitățile de afaceri din zona noastră. Prin activitățile inițiale, toți elevii au învățat diferite expresii uzuale în cele cinci limbi, iar  în echipe multiculturale elevii au creat și prezentat profile de angajare și planuri de afaceri din diferite domenii de activitate. De asemenea, un discurs motivațional a amintit tuturor importanța muncii și a perseverenței în îndeplinirea unei acțiuni și în construirea abilităților de viață. Vizitele culturale s-au desfășurat la muzeele din Samsun: nava-muzeu Bandirma și muzeul Panoramic, cât și în localitatea Amasya unde toți participanții au vizitat cetatea Amasya, muzeul mumiilor, valea regilor și moscheea Amasya. Ședința de evaluare a mobilității, ceremonia de acordare a diplomelor de participare și cina festivă au avut loc la finalul săptămânii.

Ultima mobilitate a proiectului va avea loc in Ineu în anul 2020, iar schimburile de experiență dintre școlile partenere se vor concretiza în crearea unei broșuri ce va fi pusă la dispoziția elevilor care doresc să afle informații despre piața forței de muncă, detalii despre căutarea și găsirea unui loc de muncă și despre procesul de angajare din Uniunea Europeană.

Profesor coordonator, Cleopatra Ardelean

Colegiul Mihai Viteazul Ineu