Vinerea e sărbătoare la Ineu! Expresivitatea unui tipic de cultură ineuan, și-a lăsat amprenta asupra orașului. Tot ceea ce cumpărăm de la piață, în principiu, și aducem în casele noastre, conturează o formă de cultură. De la ambient, podoabe, unelte, veșminte, alimente, o tipologie de a găti, un mod de a aranja lucrurile în casă, au dat naștere la o cultură proprie, unică. Oriunde în lume și în istorie, unde au existat centre economice, sub formă de comerț, s-a creeat o formă de cultură identică.
Cultura este complexă. Ea este o sumă de valori generată de societate prin intermediul comunității! Expresia de ”a merge la piață” evocă spiritul ineuan, caracterul locului… de ce se merge la piață? În primul rând din nevoia de aprovizionare, apoi din nevoia spirituală și socială! Nimic nu umple golul spiritual și social, decât atunci când te întâlnești cu cei dragi. Sentimentele se cultivă, starea interioară se modelează, iar zâmbetul și veștile bune sunt sănătate pentru trup și suflet!
Această formă de socializare, un mod de a conversa dar și de a te aproviziona, a creeat un mediu dorit de ineuani: piața de vineri!
Din centru spre piață, e aglomerare…
Vineri și toamnă…
Colțul pieței… sau ”când ești vorbit pe la coțuri”, cum se spune în popor!
Ineuanii folosesc două expresii: ” a fost piață mare” sau ” a fost piață slăbuță”… îmbulzeala își spune cuvântul!
Vedere la piață…
Pregătiri de toamnă…
Parcarea e plină!
”A fost piață mare!”
”Piață mare” – îmbulzeală, comercianți numeroși, celebri mititei(mici), locul unde găsești tot ce îți dorește inima!
Toamna are farmec și în piață!