Comunicat Primarul Orașului Ineu – Călin Ilie Abrudan

„Referitor la postarea făcută ieri de niște indivizi care au crezut că piața în construcție este parcare de mașini și referitor la informațiile care circulă în mediul online cu privire la proiectele și investițiile din Orașul Ineu.

Piața din păcate, este un proiect care a durat mult timp și care o să mai dureze încă o lună sau două luni de zile, până la finalizare. Fac această precizare pentru ca toată lumea să înțeleagă cum stau lucrurile cu etapele unui proiect public și cum se bugetează acestă. În primul rând se pornește de la tema de proiectare. Urmează apoi un studiu de fezabilitate în care se parcurg mai mulți pași: ridicare topografică, studiu geo, expertiză după caz, studii de fezabilitate, avize. Într-un final urmează proiectarea tehnică, licitația și execuția proiectului. În urma proiectării se face licitație publică dacă suma este mai mare de 100.000 EURO, în caz contrar se poate face achiziție directă prin selecție de oferte prin platforma online.

În urma proiectului și a licitației se adjudecă un preț al lucrării în funcție de ofertanți și de ce a făcut proiectantul. În legătură cu proiectantul, aici fac o specificare. Este de fapt o echipă de proiectare formată din arhitect, proiectant de structură, proiectanți pentru rețele. După ce se întocmește proiectul de către echipa de proiectanți, urmează ca proiectul să fie verificat de un expert. În urma licitației unde participă, în principiu, mai multe firme și într-un final se ajunge la un preț final al lucrării.

Eu îmi doream ca acestă lucrare să coste 1 LEU și să se termine într-o zi! Din păcate, toate detaliile prezentate mai devreme, te duc cu o lucrare – un proiect, în ani de zile… timpul este unul îndelungat pentru că orice întocmire, verificare, avizare a unei documentații necesită zile, uneori chiar luni de zile. Și astfel datorită legislației, a birocrației, a neseriozității sau incompetenței unora, realizarea unui proiect se face într-un timp așa de lung. La aproape orice lucrare avem întârziere la respectarea termenelor, de aceea în fiecare zi fac muncă de teren, vizitând șantierele și lucrările în execuție din Orașul Ineu! Deasemenea Piața Orașului putea fi finalizată, din cauza situației pandemice care s-a creat prin răspândirea virusului SARS Covid19, firma care execută prelata ne-a înștiințat prin adresă că își suspendă activitatea până la noi reglementări. Toate proiectele aflate în execuție au avut de suferit din acestă cauză, datorită măsurilor drastice care au trebuit să fie puse în aplicare, însumând întârzieri.

Fiecare proiect este prezentat la finalul implementării, la finalul execuției, cu suma aferentă cheltuită din bugetul proiectului! Aceste verificări se fac de către toate organismele și instituțiile competente care sunt implicate în proiect, nefiind lucruri ascunse sau chestiuni private. Totul este public: atât procesul întocmirii documentației cât și realizarea efectivă – execuția proiectului!

Eu nu mi-am ferit autoturismele de grindina care s-a abătut peste Orașul Ineu, adăpostindu-le în Piață… chiar dacă sunt primar. Mă întreb ce ar face acești indivizi dacă ar ajunge în funcții de demnitate publică?

Pentru cei care afirmă că Orașul Ineu nu a atras destule investiții, le pot transmite că ne putem compara cu orice alt oraș de mărimea noastră din Județul Arad și din țară și le garantez că noi stăm cel mai bine!

Asta înseamnă multă muncă, responsabilitate și implicare din partea mea și a administrației publice locale, așa că nu voi permite unora „gică-contra” să își bată joc de munca atâtor oameni și de prestigiul Orașului Ineu care s-a clădit în ani, cu greu. Nu mai trebuie să argumentez eu cum a arâtat Orașul Ineu, cum arată și cum va arâta datorită atâtor proiecte câștigate deja!

În campania electorală sunt învățat cu mojicii, dar câțiva indivizi se vor alege cu o plângere din partea mea, pentru că nu vreau să intru în polemici și în discuții interminabile cu oameni care nu au lucrat în viața lor, nu și-au plătit taxele și impozitele pe venituri sau sunt din alte localități.

În perioada următoare o să mai prezint fiecare proiect făcut, respectiv etapa în care se află, valoarea proiectului și perioada – durata de execuție a proiectului. Aceste informații apar în presa locală – ziarul „Informația Ineuană„ dar și în platforma online și pe rețelele de socializare, în mod curent, fiind o prioritate pentru mine ca cetățenii să fie bine informați, ca să nu cadă în extrema zvonurilor și a diferitelor discuții care nu au argumente justificate, legale și care nu prezintă realitatea.

Vă doresc numai bine, multă sănătate și succes în activități!

Primarul Orașului Ineu, Călin Ilie Abrudan

30 Mai 2020, ora 21:00