Cetatea Ineului a intrat în expertiza arheologilor, a muzeografilor, a experților în diferite studii, pentru a ca în urma acestor cercetări autorizate să se întocmească dosarul cu avizele necesare în vederea depunerii de proiect pentru reabilitarea și restaurarea Cetății Ineului.
Administrația Publică Locală face toate demersurile necesare pentru demararea în timpul cel mai scurt a unei soluții, privind restaurarea monumentului istoric!
Informațiile și resursele foto se găsesc pe grupul facebook ”Voluntari pentru Cetatea Ineului” Sursa https://www.facebook.com/groups/1752968934990746/?fref=ts
Descrierea aparține administratorul grupului ”Voluntari pentru Cetatea Ineului” – domnul Corlan Costinel
In stanga se observa trotuarul urmat de un rand de pietre care delimiteaza santul de scurgere a apelor. In dreapta se continua pavajul curtii. Se observa in randul pietrelor o baza a unei coloane spiralate care se crede ca provine de la o fosta manastire. Patratul alb reprezinta urma unei gropi de var intr-o perioada mai tarzie. Trotuar si pavaj al curtii interoare din sec. XVII. Dezvelirea si refolosirea lui ar reda frumusetea si aerul medieval al cetati. Ramane de vazut daca este posibil, intrucat nivelul curtii al cetatii era mult mai jos decat cel actual, asa cum se vede si adancimea gropii. Elementele de pavaj sunt pietre refolosite din manastirile franciscana sau benedictina conform opiniei cercetatorilor…
Ph. D. Szabo Andras Peter cercetator istoric la Institutul de Istorie al Academiei Maghiare sosit in Ineu pentru a constata rezultatele sapaturilor arheologice si de parament. Lucrarea de doctorat a dl. Szabo intitulata ”Gabriel Haller, o cariera a unui aristocrat in sec. XVII” contine si un capitol despre Cetatea Ineului din perioada cand a fost largita si apoi intrata sub comanda acestui aristocrat. Dansul ne-a relatat ca urmasi ai lui Gabriel Haller inca exista, acesti avand rezidenta in Nurnberg.
Elemente de podea sec. XVI-XVII folosite ca materiale de constructie si gasite in zidurile cetatii. Aceste fragmente alaturi de altele atesta un stil de trai nobiliar in zona noastra. Nu se poate preciza daca au apartinut cetatii sau au fost refolosite de la o constructie anterioara.
Voluntari mobilizati de conducerea locala. Trebuie sa va spun ca au un ritm de lucru foarte bun si un entuziasm care la majoritatea dintre noi ne lipseste. Au fost constienti ca vin sa ajute si de asemenea au promis ca vor mai veni. In prezent arheologii au nevoie de ajutoare pentru spalarea materialelor arheologice retinute pentru studiu. Va asteptam la cetate…
Sapaturile de la vechea poarta a cetatii au continuat si au scos la lumina urmele unui turn mult mai mare care este estimat a fi din sec. XV-XVII. Starea fundatiilor arata ca a fost demantelat in vederea reconfigurarii zidurilor pentru o mai buna protectie.
Va invitam in cazul in care aveti informatii despre anumite lucrari sau amenajari ale cetatii sa veniti sa le dati arheologilor. Arheologii sunt interesati de orice detaliu pe care, noi il consideram nesemnificativ. De curand li s-a spus, ca podeaua curtii cetatii a cost candva din caramida, ceea ce sa si confirmat cu ocazia deschiderii unei noi gropi.
Bucati de cahle deosebite gasite cu ocazia sapaturilor…sec. XVI-XVII
Așteptăm voluntari care să ajute la lucrările efectuate în Cetatea Ineului! O mână de ajutor pentru experții în domeniu este binevenită!